O piškotkih


 

Kaj so piškotki?
Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih portal naloži na vaš računalnik. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih ali drugih podatkov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnika, zato priporočamo, da v njihovo uporabo privolite.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Ta spletna stran uporablja piškotke za beleženje statistike o uporabnikih, obiskanosti spletnega mesta in prenosih PDF datotek. Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

To spletno mesto s svojimi lastnimi piškotki zgolj analizira in spremlja dogajanje na strani ter uporabnikovih podatkov ne prodaja ali posreduje tretjim osebam. Vsi podatki so shranjeni na Arnesovih strežnikih v Sloveniji. Seznam piškotkov, uporabljenih na tej strani:
Ime piškotka Namen uporabe piškotka Trajanje Storitev
_pk_ses.10118 Statistika ogleda spletne strani Trajanje seje www.iu-cg.org
_pk_id.10118 Identiteta piškotka 1 leto www.iu-cg.org
Stran je prosto dostopna in do nje in vseh njenih vsebin lahko dostopate tudi, če ne dovolite piškotkov. Kadarkoli lahko tudi pobrišete shranjen piškotke spletnega mesta iu-cg.org v nastavitvah posameznega brskalnika.